Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Δυναμική Σαμαρά

-Με επιθετική ατζέντα και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπαίνει στην τελική ευθεία
Με μια «επιθετική» δεξιά ατζέντα, η οποία έχει ως στόχο να ανακόψει τις διαρροές προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αυξήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ. μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ασφάλεια του πολίτη, μεταναστευτικό, Παιδεία, στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, συνταγματική μεταρρύθμιση, συνθέτουν έναν προγραμματικό καμβά, μέρος του συνολικότερου, με σαφή προσανατολισμό στις δεξιές εκλογικές δεξαμενές.
Του Γιώργου Ιωσήφ
Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας  εκλογής του από τον λαό, συνταγματικός έλεγχος από ειδικό σώμα δικαστικών του «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών, σταθερό εκλογικό σύστημα και αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας με πρόθεση μείωσης του αριθμού σε λιγότερους των 300, εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό
Στο μεταναστευτικό προαναγγέλλει την κατάργηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και αναθεώρηση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. «Πρώτον, θα καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια. Θα φέρουμε μια νομική ρύθμιση, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα. Που δεν νομιμοποιούν αυτόματα -και μάλιστα εκ των υστέρων- όσα παιδιά γεννήθηκαν στο έδαφός τους και μάλιστα από μετανάστες που μπήκαν στις χώρες τους παράνομα. Αυτό στέλνει πολύ κακό μήνυμα σ’ όσους δεν ήλθαν ακόμα. Να έλθουν κι εκείνοι».
Στις σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται επίσης έργα προστασίας των συνόρων, τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, και στη συνέχεια την απέλασή τους εντός το πολύ τεσσάρων μηνών. Διευκρινίζει ότι τα κέντρα θα δημιουργηθούν έξω από τον αστικό ιστό, μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους.
Θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αλλά και απέλασης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιδιωχθεί η ανάληψη κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας με τους  εταίρους μας για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, άλλα και για τη συνδρομή στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από ευρωπαϊκές  δυνάμεις. Το σκεπτικό είναι πρώτα ανακοπή της ροής και μετά απομάκρυνση: «Η λαθρομετανάστευση έχει εξελιχθεί σε άοπλη εισβολή. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί. Έτσι θα φτάσει αμέσως το μήνυμα στους καινούργιους, που επιδιώκουν να έλθουν, να το ξεχάσουν. Και σε αυτούς, που ήδη βρίσκονται εντός Ελλάδος, να φύγουν με τη θέλησή τους. Το μήνυμα θα είναι ισχυρό. Κι όταν θα εφαρμόσουμε με επιμονή όλα αυτά τα μέτρα, το μήνυμα θα γίνει και πειστικό».

Ελπίζει στους ένστολους
Το άνοιγμα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας περιελάμβανε και τη διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθούν οι μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν: «Τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών δεν πρέπει να κοπούν άλλο. Αντίθετα πρέπει να αποκατασταθούν. Έχουμε ήδη υπολογίσει την δαπάνη. Και μπορεί να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, που έχουμε ήδη υπολογίσει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ορισμένα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα και τους κόβουμε ακόμα και τα λίγα που έπαιρναν. Ασφαλώς θα κόψουμε εν ανάγκη απ’ αλλού, αλλά τα ειδικά τους επιδόματα, όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν άλλο, πρέπει και να αποκατασταθούν. Έχουμε υπολογίσει ότι η πλήρης αποκατάσταση επιδομάτων στους μάχιμους αστυνομικούς και στους πιλότους είναι αρκετά κάτω από 100 εκατομμύρια. Αυτό μπορεί να βρεθεί από ισοδύναμα μέτρα. Θα τα βρούμε και θα τα διαπραγματευθούμε με την τρόικα».
Ισχυρή ήταν η ηθική στήριξη που παρέσχε ο Αντώνης Σαμαράς στους ένστολους: «Κι ακόμα να αφήσουμε πίσω μας, μια για πάντα, αυτή την απαξιωτική κακοπιστία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλες οι δημοκρατικές χώρες τιμούν τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα. Δεν τους καθυβρίζουν. Δεν τους προσβάλλουν. Και δεν υπονομεύουν το ηθικό τους. Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τραυμάτισε το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προτεραιότητά μου να το αποκαταστήσω.Δεν υπάρχει Πατρίδα χωρίς πατριωτισμό. Και δεν υπάρχει πατριωτισμός χωρίς υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια».
Στον τομέα της Δικαιοσύνης προανήγγειλε εκτεταμένες αλλαγές, ορισμένες εκ των οποίων, για όσες είναι απαραίτητο, θα συμπεριληφθούν και στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Κεντρικός άξονας είναι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, μέσω της αντιμετώπισης των αιτίων που την προκαλούν: «Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επισπευσθεί η απονομή δικαιοσύνης. Πρώτον, γιατί αυτό δίνει ασφάλεια στον Πολίτη. Δεύτερον, γιατί όσο οι υποθέσεις δεν καταλήγουν, τόσο ενθαρρύνονται οι παράνομοι να παρανομούν. Η καθυστέρηση οδηγεί στην ατιμωρησία. Θα επανεξεταστούν, ακόμα, όλες οι “παραγραφές”. Σε μερικές περιπτώσεις εγκλήματα παραγράφονται πολύ σύντομα. Πράγμα που οδηγεί κι αυτό σε ατιμωρησία. Γενική μας κατεύθυνση, ατιμωρησία τέλος. Καθυστερήσεις τέλος».

Αλλάζει τα πάντα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα του ελέγχου των πολιτικών προσώπων, για να αποκατασταθεί, όπως υπογράμμισε, το αίσθημα δικαίου. Το πλαίσιο για την ασυλία βουλευτών και για την ευθύνη υπουργών θα αλλάξει, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα επανεξεταστούν τα προνόμια των βουλευτών. «Κανείς δεν θα είναι πάνω από τον Νόμο. Ιδιαίτερα όσοι κυβερνούν. Όποιος θεσπίζει νόμους για τους άλλους, αλλά εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης. Είναι τύραννος! Και η Ελλάδα δεν είναι τυραννία. Είναι δημοκρατία. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ασυλία των βουλευτών και την υπερβολική προστασία των υπουργών. Ισχύει και για τα προνόμιά τους. Τέρμα οι κουστωδίες με τις μαύρες λιμουζίνες. Εκλέγομαι στη Βουλή από το 1977. Τότε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν υπήρχαν τέτοια προνόμια. Και η δημοκρατία λειτουργούσε».
Σχετικά με το πόθεν έσχες ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει διερεύνηση όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις από το 1974. «Η έρευνα θα γίνει από ειδικό σώμα δικαστικών λειτουργών. Για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης. Η νέα Μεταπολίτευση θα αρχίσει, κλείνοντας τους λογαριασμούς της με την παλιά».
Εκτεταμένη μεταρρύθμιση περιέγραψε για την Παιδεία, προσδίδοντας έντονη ηθική και ιδεολογική διάσταση στις αλλαγές: «Το πώς διδάσκεται η εθνική γλώσσα, το πώς διδάσκεται η ευκλείδεια Γεωμετρία, το πώς διδάσκεται η ιστορία ενός λαού, έχουν άμεση σχέση με το πόσο σταθερή θα είναι η δημοκρατία και πόσο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη σε μια γενιά από τώρα…Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 16 παράγραφος 2, αναφέρει πως “H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”. Επαναλαμβάνω, “την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων”. Την “ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…”».

Σεβασμός στην Ορθοδοξία
Εξίσου ισχυρή ήταν η στήριξη προς την Εκκλησία: «Θα σεβαστούμε τον θεσμό της και το έργο της. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της πολιτιστικής και της ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης, που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το ελληνικό κράτος. Φυσικά, εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων, που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση. Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν. Κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα τελευταία ότι υπάρχει πρόθεση να κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Τονίζω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε το έργο και τις προσπάθειες της Εκκλησίας, ειδικά τέτοιες εποχές. Γιατί η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή. Στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν. Ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει. Της αξίζει ο σεβασμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου