Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012: Τα μυστικά της κάλπης

Εκλογές 2012: Τα μυστικά της κάλπης : Η κρίσιμη στιγμή, η στιγμή που ο πολίτης παίρνει σημαντικές αποφάσεις για το αύριο του τόπου, φθάνει. Σε λίγες ώρες οι κάλπες ανοίγουν και περιμένουν

Η κρίσιμη στιγμή, η στιγμή που ο πολίτης παίρνει σημαντικές αποφάσεις για το αύριο του τόπου, φθάνει. Σε λίγες ώρες οι κάλπες ανοίγουν και περιμένουν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τα άκυρα και τα λευκά είναι υπέρ των μεγάλων κομμάτων; Ποιό ποσοστό παρέχει άνετη πλειοψηφία; Τι χρειάζεται για την αυτοδυναμία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα της τελευταίας στιγμής και εμείς δίνουμε τις απαντήσεις.

Τι γίνεται λοιπόν με τα άκυρα και τα λευκά:

Βάσει του εκλογικού συστήματος τα άκυρα και τα λευκά δεν διαδραματίζουν κανέναν απολύτως ρόλο στις δυνάμεις των κομμάτων, καθώς τα ποσοστά τους διαμορφώνονται μόνο από τον υπολογισμό των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η λευκή και η άκυρη ψήφος σημαίνει σαν να μην πήγατε να ψηφίσετε.

Ποιο ποσοστό διασφαλίζει άνετη πλειοψηφία;

Αν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ή αθροιστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ λάβουν ποσοστό 42% τότε θα λάβουν πάνω από 160 έδρες. Αντιστοίχως το 40% είναι όριο για ισχνή πλειοψηφία, ενώ κάτω από 37% όλα είναι ανοιχτά.

Μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου;

Είναι αδύνατο. Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτηθεί με 50 έδρες. Ετσι, για να σχηματισθεί χωρίς τη συμμετοχή του νικητή θα πρέπει να συμπράξουν σχεδόν όλα τα «υπόλοιπα» κόμματα που θα μπουν στο Κοινοβούλιο. Πράγμα απίθανο.

Η αυτοδυναμία εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής;

Ακριβώς. Οσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό αυτών των μικρών κομμάτων τόσο μειωμένος θα είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας, ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 35,5% αν το ποσοστό συνολικά των μικρών αυτών κομμάτων φτάσει π.χ. στο 12%.

Πώς υπολογίζονται οι έδρες και ποιο είναι το ποσοστό εισόδου στη Βουλή;

Πολλαπλασιάζετε το ποσοστό κάθε κόμματος επί 250 και το άθροισμα το διαιρείτε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Μην ξεχάσετε τις 50 έδρες μπόνους για τον πρώτο.
Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή χρειάζεται ποσοστό τουλάχιστον 3%. Σε αριθμούς εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τις 200.000 ψήφοι, καθώς τα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν έχουν υποχωρήσει ποτέ κάτω από 6 εκατομμύρια (το 2009 ήταν 6,85 εκατ.).

Αν δεν υπάρχει το βράδυ της Κυριακής αυτοδυναμία, τι γίνεται;

Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.
Σε διάστημα έως και έντεκα ημερών -από την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου έως τις 17 Μαΐου που έχει οριστεί η σύγκληση της νέας Βουλής- θα κριθεί ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου