Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Καθολική απαίτηση για σχηματισμό κυβέρνησης

Καθολική απαίτηση για σχηματισμό κυβέρνησης

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Βαγγέλη Δεμίρη

Η ακυβερνησία τρομάζει την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο: Με κοινή ανοικτή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς, πέντε φορείς ζήτησαν χθες τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου που επιτείνουν την ύφεση, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις από Κομισιόν, Βερολίνο και ΕKT για εφαρμογή του Μνημονίου ώστε να μην παύσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την Κομισιόν να καλεί τα κόμματα να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αίσθηση προκάλεσαν χθες διαρροές, εν αναμονή της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες το Μνημόνιο είναι μεν αδιαπραγμάτευτο στο σύνολό του, υπάρχουν, όμως, περιθώρια για προσαρμογές επιμέρους πτυχών του.

Στην Αθήνα εισέρρευσαν χθες 4,2 δισ. από το EFSF, αντί των 5,2 δισ. που αναμένονταν, με τον επικεφαλής του EFSF να ξεκαθαρίζει πως η εκταμίευση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα έως τον Ιούνιο και δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.
Προειδοποίησεις << Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εδώ και τώρα, που θα διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ και θα διαπραγματευθεί βελτίωση των όρων του Μνημονίου, διεμήνυσαν χθες εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνικοί φορείς. Προειδοποίησαν πως η αγορά βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης και επισημαίνοντας πως το ευρώ είναι η μοναδική επιλογή κάλεσαν όλες τις «φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης». Με κοινή επιστολή ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΣΕ και ΙΣΑ υποστηρίζουν πως:
Ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια «δίνουν χαριστική βολή στην οικονομία»
Η αγορά βρίσκεται πάλι στα όρια της απόγνωσης και η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες δεν αποτελεί λύση στο αδιέξοδο.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι άκρως δυσοίωνα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
«Ζητούμε να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας με αποστολή να διασφαλίσει την παραμονή στην Ευρωζώνη και να διαπραγματευθεί βελτίωση των όρων του Μνημονίου και ιδιαίτερα εκείνων που επιτείνουν την ύφεση και εμποδίζουν την αναπτυξιακή δυναμική». Όπως καταλήγουν οι φορείς, «η Ευρώπη και το ευρώ είναι σήμερα η μοναδική επιλογή αν θέλουμε να διατηρήσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα και να προστατεύσουμε την εθνική κυριαρχία. Κάθε άλλος δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή».

Νέα προειδοποίηση από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στο ελληνικό ζήτημα «επανήλθε» χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά εάν η ίδια δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της δεν γίνεται τίποτα. «Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται». «Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις», εκτίμησε ο E. Nowotny του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Δεν έχουμε άφθονο χρόνο γιατί υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά». Λιγότερο ανησυχητική χαρακτήρισε χθες την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία O. Fricke, σημειώνοντας πως «οι ανησυχίες για άτακτη χρεοκοπία έχουν περιοριστεί, καθώς η Ευρωζώνη δεν κάνει τίποτα άλλο τους τελευταίους μήνες από το να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου