Σάββατο 12 Μαΐου 2012

H γυμναστική αλλάζει την όρεξη...

H γυμναστική αλλάζει την όρεξη...

Η γυμναστική ίσως αλλάζει την επιθυμία μας για φαγητό, μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου στη θέα της τροφής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το συμπέρασμα προέρχεται από δύο νέες μελέτες, η μία εκ των οποίων διεξήχθη σε τριάντα 20χρονους γυμνασμένους εθελοντές, οι οποίοι εξετάστηκαν δύο φορές με λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Στόχος ήταν να διαπιστωθεί η επιρροή της γυμναστικής στο σύστημα τροφικής επιβράβευσης του εγκεφάλου, το οποίο ρυθμίζει εάν μας αρέσει ένα φαγητό και αν θέλουμε να το φάμε. Το γενικό αποτέλεσμα είναι πως όσο περισσότερο ενεργοποιείται αυτό το σύστημα, τόσο περισσότερο θέλουμε να φάμε.
Τώρα όσον αφορά στο πείραμα, σε πρώτη φάση οι νεαροί έκαναν έντονη στατική ποδηλασία ή αναπαύονταν επί μία ώρα, πριν μπουν στον μαγνητικό τομογράφο, ενώ στην  συνεχεία άλλαξαν δραστηριότητες και εξετάστηκαν πάλι.
Έπειτα, οι ερευνητές τούς έδειξαν στην οθόνη ενός υπολογιστή τις φωτογραφίες διαφόρων φαγητών, από φρούτα και λαχανικά έως χάμπουργκερ και παγωτά, ενώ στην πορεία παρεμβάλλονταν φωτογραφίες αντικειμένων.
Όταν οι εθελοντές κάθονταν για μία ώρα, το σύστημα ρύθμισης της τροφής ενεργοποιούταν, ιδίως για πλούσια σε λίπη, γλυκά τρόφιμα. Όταν όμως είχαν γυμναστεί για μία ώρα, στους ίδιους εθελοντές η ενεργοποίηση του συστήματος ήταν πολύ μικρότερη.
Παράλληλα, στη μελέτη συμμετείχαν 34 υπέρβαροι άντρες και γυναίκες, που έκαναν καθιστική ζωή, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να καταγραφεί η αντίδρασή τους στη θέα του φαγητού. Στη συνεχεία άρχισαν να γυμνάζονται, παρακολουθούμενοι, κάνοντας μια προπόνηση που προκαλούσε καύση 500 θερμίδων.
Η μελέτη είχε διάρκεια 3 εβδομάδες και οι εθελοντές γυμνάζονταν σκληρά, ενώ είχαν την άδεια να τρώνε ό, τι θέλουν. Οι 20 από αυτούς είχαν «χάσει» σχεδόν 6 κιλά κατά μέσον όρο, όμως οι υπόλοιποι δεν είχαν χάσει ούτε μισό κιλό.
Αυτοί οι 14 ήταν που κατά την έναρξη της μελέτης είχαν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αντίδραση στο σύστημα τροφικής επιβράβευσης. Διαπιστώθηκε πως με τη γυμναστική το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτούργησε πιο αποτελεσματικά απ’ ό, τι τρεις μήνες νωρίτερα.
Τα αποτελέσματα των μελετών είναι σαφή. Η γυμναστική επηρεάζει το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου, αλλά η επίδραση διαφέρει σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από το είδος της άσκησης.
Για όσους λοιπόν θέλουν να αδυνατίσουν, η συμβουλή των επιστημόνων είναι απλή. Η συστηματική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, καθώς το κάψιμο των θερμίδων, στην συνέχεια θα μετατραπεί σε καύση του λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου